Syria | Mission East

SyriaSyrien

Syrien flygtninge Foto Megan Fraga
Mission Øst er gået sammen med 9 andre hjælpeorganisationer, Danmarks Radio og TV2 om at samle ind til krigsofre i Syrien. Hjælpeorganisationen arbejder gennem en lokal klinik, som uddeler fødevarer i Aleppo. Den udmattende krig i Syrien har varet i seks år, og voldsomme billeder af en helt ubegribelig voldsanvendelse kan tage pusten fra enhver. Men nu er det muligt at ryste lammelsen af sig og gøre noget for de mange krigsofre, som har gennemlevet helt ufattelige lidelser. 10 hjælpeorganisationer – heriblandt Mission Øst – er gået sammen med Danmarks Radio og TV 2 om kampagnen ”Hjælp Syrien...
 

Mission Øst hjælper sårbare familier i det konflikthærgede Syrien gennem partneren Karagheusian Foundation.

Den syriske borgerkrig er en af vor tids helt store tragedier. Den har i årene siden 2011 kostet hundredtusinder af menneskeliv. Omkring fem millioner mennesker er flygtet fra Syrien, og endnu flere er internt fordrevne i det konflikthærgede land. Blandt de særligt udsatte er kristne mindretal, der bliver udsat for forfølgelse, mishandling og drab.

Siden 2013 har Mission Øst samarbejdet med Karagheusian Foundation ved at støtte dens humanitære indsats over for internt fordrevne i Syrien og syriske flygtninge i nabolandet Libanon. Fonden driver bl.a. en sundhedsklinik i Aleppo og uddeler nødhjælp til storbyens hårdt trængte befolkning.

Støtten fra Mission Øst til Karagheusian Foundation er bl.a. gået til vinterudstyr – f.eks. tæpper og varmeapparater – til sårbare familier i Aleppo, så de kunne klare sig gennem den strenge vinter. Hjælpen omfatter også uddeling af mælkepulver til fejlernærede børn.

Borgerkrigen er gået hårdt ud over kristne mindretal i Syrien, herunder armenierne, der engang udgjorde en relativt stor befolkningsgruppe på 70.000 i Aleppo. Nu er der kun 8.000 tilbage. Tusinder er flygtet til deres historiske hjemland, Armenien, hvor Mission Øst hjælper dem med at komme på fode.

Tidligere har Mission Øst også – gennem sin partnerorganisation Medair – hjulpet  syriske flygtninge i store lejre i nabolandene Libanon og Jordan.

Mission Øst er gået sammen med 9 andre hjælpeorganisationer, Danmarks Radio og TV2 om at samle ind til krigsofre i Syrien. Hjælpeorganisationen arbejder gennem en lokal klinik, som uddeler fødevarer i Aleppo.

Jacklin og hendes familie er kristne armeniere flygtet fra Kessab

"Det var den 21. marts, hvor man fejrer mors dag i Syrien. Vi blev vækket kl. 5 om morgenen på grund af kraftige skyderier. Vi var forvirrede og vidste ikke, hvad vi skulle gøre,"fortæller Jacklin, som er etnisk armenier og sammen med sin familie har boet hele sit liv i den lille syriske by Kessab.

Kristen armensk familie fra den syriske by Kessab, som har mistet alt.

Konflikten i Syrien har fyldt medierne i over tre år, men i takt med at tragedien vokser, og millioner af mennesker flygter, begynder trætheden og ligegyldigheden at melde sig hos mange. For hvordan kan man overhovedet forholde sig til en så kolossal humanitærkatastrofe? 

Af Kim Hartzner, læge og generalsekretær i Mission Øst
 

 

Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner har netop besøgt en række kristne syriske flygtninge i Libanon, som er blevet tvunget på flugt fra deres historiske hjembyer i Syrien. De kristne syrere beretter om målrettet religiøs forfølgelse og etnisk udrensning, som udføres af radikale oprørsgrupper.