Nordkorea | Mission East

NordkoreaNordkorea

Nordkorea sultne børn
Da Kim Hartzner besøgte børnene i 2015 var de både rundkindede og glade.
Mission Øst har siden 2012 støttet tre hungersnødsramte børnehjem i Nordkorea med proteinpulver. Det har reddet mange af børnenes liv. Men nu er tiden kommet til at gøre børnehjemmene selvforsynende og dermed skabe en fremtid uden sult for de nordkoreanske børn. Af Kim Hartzner, generalsekretær Kører man rundt i Nordkorea, ser man, at alle hustage er dækket af grønne blade, der ligger spredt ud for at tørre i solen. Det er kinakål til kimchi – kogt krydret kål – og det udgør sammen med hvide ris den basale kost i landet. Kinakål er rig på vitaminer, og ris giver energi. Men efter et par uger...
 

Giv et bidrag

hjælp de mest udsatte

Nordkorea har omkring 24 millioner indbyggere, som siden midten af 1990’erne har kæmpet med konsekvenserne af økonomisk deroute og hyppige naturkatastrofer.

Dette har ført til udbredt hungersnød, som i midten af 1990’erne kostede op mod en million nordkoreanere livet. I denne periode faldt den gennemsnitlige indkomst pr. indbygger med 50 procent, den forventede levetid faldt, og børnedødeligheden steg.

Selvom der er sket forbedringer, er landet er endnu ikke kommet på fode efter disse år og har siden været afhængig af periodisk humanitær bistand, særligt i form af fødevarer.

Mission Øst hjælper de mest sårbare

Mission Øst begyndte sit arbejde i Nordkorea i 2011 som reaktion på en række voldsomme vejrfænomener, der ødelagde den foregående høst og førte til, at regeringens fødevarerationer blev beskåret til 1/3 af, hvad en person har brug for dagligt.

Læs mere om fødevaresituationen i Nordkorea

Da Kim Hartzner besøgte børnene i 2015 var de både rundkindede og glade.

Mission Øst har siden 2012 støttet tre hungersnødsramte børnehjem i Nordkorea med proteinpulver. Det har reddet mange af børnenes liv. Men nu er tiden kommet til at gøre børnehjemmene selvforsynende og dermed skabe en fremtid uden sult for de nordkoreanske børn.

Af Kim Hartzner, generalsekretær

Kim Juyang Hui bor med sin mand og søn i et af de huse, der blev genopbygget efter tyfonen i 2012 med hjælp fra Mission Øst. Nu har familien også fået rent vand.

Når der er en halv times gang til rent vand, går man let på kompromis med sundheden.

Børnene udforsker begejstret legetøjet, som de stifter bekendtskab med for første gang i deres liv.

Der er håb for Nordkoreas befolkning. Det erfarede Kim Hartzner, da han besøgte Nordkorea i november måned. Det blev et livsbekræftende besøg, hvor han så de enorme fremskridt, der er blevet gjort, siden Mission Øst begyndte arbejdet i 2012.

I juli 2012 blev store dele af byen Kujang ødelagt. I hele landet blev flere end 200.000 mennesker gjort hjemløse efter to døgn med voldsomme regnskyl og orkanagtige vindstyrker. Sådan så det ud i august 2012, inden Mission Øst trådte til med kosttilskud.

En fjerdedel af Nordkoreas børn lider af underernæring. De fleste familier mangler vitaminer. Landet er forarmet af naturkatastrofer. Men hjælpen fra Mission Øst nytter, fortæller generalsekretær efter et besøg i det lukkede land.