Hjælp de fordrevne i Nordirak | Mission East

Hjælp de fordrevne i NordirakRamt af fem kugler

I et tyndt telt i de kolde kurdiske bjerge bor fem børn med deres bedstefar. Her har de hutlet sig gennem tilværelsen, siden forældrene blev skudt af krigere fra Islamisk Stat i juni sidste år.

Børnene, hvoraf den ældste var blevet ramt af fem kugler, gennemlevede ti dage med sult og tørst på Sinjar-bjerget, inden de nåede i sikkerhed i irakisk Kurdistan. Her blev de for nylig fundet af Mission Østs medarbejdere, der nu har forsynet dem med tæpper og vintertøj. Hør hele familiens historie i videoen.

 

 

Giv et bidrag

hjælp de mest udsatte

Hjælp de fordrevne i Nordirak

I starten af 2015 fandt en af de hidtil største distributioner af nødhjælp i Mission Østs historie sted. 4.000 sårbare familier, der har søgt tilflugt i det nordlige Irak, har fået vintertøj, sko, tæpper og materialer til forbedring af deres opholdssteder, så de blev i stand til at klare sig igennem vinteren. Mission Østs team af nødhjælpsarbejdere vil fortsat opsøge de mest udsatte fordrevne omkring byerne og i de øde bjerge og uddele de mest basale fornødenheder.

Irak er i øjeblikket en af verdens farligste krigszoner. 2,68 millioner mennesker lever en usikker tilværelse som internt fordrevne i landet, der fortsat er præget af væbnet konflikt og forfølgelse af etniske mindretal.  

Hjælp Iraks fordrevne med at overleve en af de værste humanitære kriser i nyere tid, så de kan genopbygge deres samfund.

Læs mere om, hvad Mission Øst gør for at hjælpe fordrevne i en af Iraks hårdest ramte regioner.

Mission Østs nødhjælpskoordinator Knud Andersen er klar til at rykke ind med fødevarer til Mosuls indbyggere. Har allerede hjulpet 65.000 personer.

Flere end 300.000 mennesker kæmper for at overleve i Vestmosul, mens flere end 500.000 flygter i alle retninger ud af byen. FN har rigeligt at se til i flygtningelejrene, men Mission Øst har veje ind i de forskellige bydele og kan dele mad ud nu. For 400 kroner kan danskere brødføde en familie en måned.

"Hjælpen gør en fuldstændig konkret og afgørende forskel for de her menneskers fremtid," siger Christina Egelund efter sit besøg i Irak i marts.

Det gjorde stærkt indtryk på Christina Egelund at møde fordrevne irakere og opleve Mission Østs professionelle og værdige måde at uddele nødhjælp på.

Det er sundt for politikere at komme ud i virkeligheden og møde mennesker, som har mistet alt og er fuldstændig afhængige af humanitær hjælp fra bl.a. Danmark.

Denne kvinde er netop undsluppet Islamisk Stat og er kommet i sikkerhed i Daquq-lejren ved Kirkuk, hvor Mission Øst hjælper. Det er fordrevne som hende, Mission Øst nu hjælper i Vest-Mosul.

Den danske hjælpeorganisation hjælper nu også befolkningen i og omkring det vestlige Mosul med mad, kogegrej, tæpper og hygiejneartikler. Tusindvis af mennesker er fanget i kampe mellem irakiske sikkerhedsstyrker og Islamisk Stat. Befolkningen må have hjælp nu, siger generalsekretær.

På Mission Østs centre i det nordlige Irak kan børn på flugt fra krigen bl.a. holde deres skolefærdigheder ved lige.

Save the Children har interviewet 450 børn inde i det krigshærgede Syrien. Den viden understreger betydningen af Mission Østs lokalcentre for børn og unge i Irak.

”Jeg føler mig vred hele tiden,” siger drengen Aboud.

”Jeg er bange for, at et fly skal bombe mig, når jeg går i skole,” siger pigen Rihab.