Hjælp de fordrevne i Nordirak | Mission East

Hjælp de fordrevne i NordirakRamt af fem kugler

I et tyndt telt i de kolde kurdiske bjerge bor fem børn med deres bedstefar. Her har de hutlet sig gennem tilværelsen, siden forældrene blev skudt af krigere fra Islamisk Stat i juni sidste år.

Børnene, hvoraf den ældste var blevet ramt af fem kugler, gennemlevede ti dage med sult og tørst på Sinjar-bjerget, inden de nåede i sikkerhed i irakisk Kurdistan. Her blev de for nylig fundet af Mission Østs medarbejdere, der nu har forsynet dem med tæpper og vintertøj. Hør hele familiens historie i videoen.

 

 

Giv et bidrag

hjælp de mest udsatte

Hjælp de fordrevne i Nordirak

I starten af 2015 fandt en af de hidtil største distributioner af nødhjælp i Mission Østs historie sted. 4.000 sårbare familier, der har søgt tilflugt i det nordlige Irak, har fået vintertøj, sko, tæpper og materialer til forbedring af deres opholdssteder, så de blev i stand til at klare sig igennem vinteren. Mission Østs team af nødhjælpsarbejdere vil fortsat opsøge de mest udsatte fordrevne omkring byerne og i de øde bjerge og uddele de mest basale fornødenheder.

Irak er i øjeblikket en af verdens farligste krigszoner. 2,68 millioner mennesker lever en usikker tilværelse som internt fordrevne i landet, der fortsat er præget af væbnet konflikt og forfølgelse af etniske mindretal.  

Hjælp Iraks fordrevne med at overleve en af de værste humanitære kriser i nyere tid, så de kan genopbygge deres samfund.

Læs mere om, hvad Mission Øst gør for at hjælpe fordrevne i en af Iraks hårdest ramte regioner.

På Mission Østs centre i det nordlige Irak kan børn på flugt fra krigen bl.a. holde deres skolefærdigheder ved lige.

Save the Children har interviewet 450 børn inde i det krigshærgede Syrien. Den viden understreger betydningen af Mission Østs lokalcentre for børn og unge i Irak.

”Jeg føler mig vred hele tiden,” siger drengen Aboud.

”Jeg er bange for, at et fly skal bombe mig, når jeg går i skole,” siger pigen Rihab.

Najib siger tak til Mission Øst for hygiejneartikler og brændstof, som hjælper hans store familie med at holde sig raske og opvarme deres huse.

Kim Hartzner fra Mission Øst har netop besøgt tre befriede landsbyer tæt ved Mosul, hvor Mission Øst uddeler nødhjælp. Her mødte han stor taknemmelighed fra familier, der har mistet alt.

25-årige Samira flygtede med mand og børn fra Islamisk Stats grusomme terrorvælde

Samiras historie giver et unikt indblik i de irakiske fordrevnes situation. Frygten dominerer alt. Og kravene til fremtiden er små. Samira og hendes familie måtte udstå IS-overgreb i over to år. Nu bor de i en flygtningelejr, hvor de blandt andet har fået madrasser fra Mission Øst.  

Kim Hartzner fra Mission Øst læsser petroleum af lastbil til hjemvendte irakere, så de kan lave mad og holde varmen.

Irakiske kristne og ”shabakher” er vendt hjem til landsbyer omkring Mosul, hvor alt er smadret af Islamisk Stat. Mission Øst hjælper de hjemvendte med varmeovne, køkkengrej og hygiejneartikler. Overalt står fortabte familier med deres få ejendele, fortæller generalsekretær Kim Hartzner direkte fra Irak.

- Den menneskelige tragedie minder om Anden Verdenskrig!