Armenia Dk page | Mission East

Armenia Dk pageArmenien

Armenien børn med handicap
Tvillingerne Ruzanna og Syuzanna har haft et svært livsforløb, men de går nu på universitetet. Forældre, kammerater, deres eget gå-på-mod og Mission Østs armenske partner har hjulpet dem med at nå så langt. Foto: Bridge of Hope
Et par armenske tvillinger har overvundet mange af de begrænsninger, som deres handicap pålagde dem. De går nu på universitetet og er taknemmelige for, at Mission Østs samarbejdspartner, Bridge of Hope, har hjulpet dem med at komme så langt. Af Kim Wiesener, kommunikationsmedarbejder Da Ruzanna og Syuzanna var små, havde de svært ved at forstå, hvorfor deres liv var anderledes end andre børns. Mens deres jævnaldrende boltrede sig på legepladsen, måtte de to tvillingepiger gennemgå utallige behandlings- og genoptræningsforløb på grund af deres spastiske lammelse. Pigerne blev født i en landsby...
 

Giv et bidrag

hjælp de mest udsatte

Mission Øst i Armenien har arbejdet i over 20 år blandt de mest marginaliserede og sårbare indbyggere, som er blevet hårdt ramt af Sovjetunionens kollaps, krigen mellem Armenien og Aserbajdsjan, den økonomiske krise og de adskillelses-politikker, som har eksisteret i landet gennem mange år.

Aktiviteterne er målrettet mennesker med handicap og deres familier, børn med særlige behov (socialt, uddannelses- og sundhedsmæssigt), og mennesker som lever i fattigdom i de landlige områder. 

De har haft dårlige muligheder for uddannelse og sundhedsydelser, er blevet diskriminerede, stigmatiserede og ekskluderede fra samfundet. De mangler basal viden om deres egne rettigheder og er ude af stand til at beskytte sig selv og har kun ringe muligheder for at finde arbejde og forbedre deres livsforhold.

Derudover har Mission Øst siden 2009 har været partner med Global Fund i “National Program on the Response to HIV Epidemic in Armenia”, hvor vi har samarbejdet med 10 lokale organisationer og med statslige organer for at yde støtte til mennesker, der lever med hiv/aids, samt at arbejde med de mest udsatte for at bremse spredningen af epidemien.

Læs mere om Armenien her

Nubarasjen, Armenien, 1998. Et barn spiser noget af den mad, som Mission Øst forsynede børnehjemmet med under de strenge vintre. Selv børn med små handicap – som skelende øjne – blev erklæret defekte og anbragt på et børnehjem uden håb om skolegang eller arbejde i fremtiden. Foto: Rachel Nicolas.

I 1990erne uddelte Mission Øst i flere år mad og varmt tøj, bl.a. på det armenske børnehjem Nubarasjen nr. 11. Men den sovjetiske tilgang til handicap lagde en tung dyne af mismod over alle armenske børnehjem. Ægteparret Jane og Dennis Loze besluttede at gøre noget ved det.

Af Line Højland, kommunikationsmedarbejder

Værløse, Danmark, 1992. Det russiske transportfly Iljusjin transporterede i oktober 1992 et beredskabshospital fra Næstved til Sisian i det konfliktramte Armenien. Foto: Mission Øst.

En væbnet konlikt bryder ud i 1988 over den armenske enklave Nagorno-Karabakh i Aserbajdsjan. Da den seks år lange konflikt er på sit højeste, beslutter den nystartede nødhjælpsorganisation Mission Øst at sende nødhjælp til området.

Af Line Højland, kommunikationsmedarbejder

Mange syriske armeniere er blevet drevet på flugt af krigen i Syrien.

For 100 år siden blev det armenske folk udsat for et folkedrab, som kostede millioner af mennesker livet. Mange af de overlevende flygtede og bosatte sig i det nuværende Syrien.

Armen bager brødene i en stor gammeldags stenovn, som han selv har repareret for den sum penge, han har modtaget gennem Mission Østs projekt.

29-årige Armen levede et isoleret liv uden venner og arbejde. Hans epilepsi-diagnose var en uoverstigelig forhindring for at kunne forsørge sig selv. Troede han. Nu er han en del af Mission Østs projekt for unge med handicap, og i dag lever han af at sælge hjemmebagt brød til områdets landsbyer.

Af Peter Bøje, vicegeneralsekretær