Armenia Dk page | Mission East

Armenia Dk pageArmenien

Armenien børn med handicap
Tvillingerne Ruzanna og Syuzanna har haft et svært livsforløb, men de går nu på universitetet. Forældre, kammerater, deres eget gå-på-mod og Mission Østs armenske partner har hjulpet dem med at nå så langt. Foto: Bridge of Hope
Et par armenske tvillinger har overvundet mange af de begrænsninger, som deres handicap pålagde dem. De går nu på universitetet og er taknemmelige for, at Mission Østs samarbejdspartner, Bridge of Hope, har hjulpet dem med at komme så langt. Af Kim Wiesener, kommunikationsmedarbejder Da Ruzanna og Syuzanna var små, havde de svært ved at forstå, hvorfor deres liv var anderledes end andre børns. Mens deres jævnaldrende boltrede sig på legepladsen, måtte de to tvillingepiger gennemgå utallige behandlings- og genoptræningsforløb på grund af deres spastiske lammelse. Pigerne blev født i en landsby...
 

Giv et bidrag

hjælp de mest udsatte

Støt

Mission Øst i Armenien har arbejdet i over 20 år blandt de mest marginaliserede og sårbare indbyggere, som er blevet hårdt ramt af Sovjetunionens kollaps, krigen mellem Armenien og Aserbajdsjan, den økonomiske krise og de adskillelses-politikker, som har eksisteret i landet gennem mange år.

Aktiviteterne er målrettet mennesker med handicap og deres familier, børn med særlige behov (socialt, uddannelses- og sundhedsmæssigt), og mennesker som lever i fattigdom i de landlige områder. 

De har haft dårlige muligheder for uddannelse og sundhedsydelser, er blevet diskriminerede, stigmatiserede og ekskluderede fra samfundet. De mangler basal viden om deres egne rettigheder og er ude af stand til at beskytte sig selv og har kun ringe muligheder for at finde arbejde og forbedre deres livsforhold.

Derudover har Mission Øst siden 2009 har været partner med Global Fund i “National Program on the Response to HIV Epidemic in Armenia”, hvor vi har samarbejdet med 10 lokale organisationer og med statslige organer for at yde støtte til mennesker, der lever med hiv/aids, samt at arbejde med de mest udsatte for at bremse spredningen af epidemien.

Læs mere om Armenien her

Lucine har kun 12 procent af sit syn. Med flere operationer i vente kan hun måske nå op på 35 procent. Foto: Peter Eilertsen

Lusine har et medfødt synshandicap, som gjorde det umuligt for hende at følge med i skolen. Med en individuel læreplan og støtte fra særligt uddannet personale kan hun nu få en uddannelse. På søndag er det International Handicapdag.

December 2017

Der er et stort problem med forhøjet blodtryk i befolkningen i det krigstruede Nagorno-Karabakh, fortæller overlæge Grigori Gasparyan på klinikken i Martuni. Han er derfor meget taknemmelig for medicinen mod forhøjet blodtryk fra Mission Øst. Foto: Mission Øst/Peter Eilertsen.

Medicin og operationsudstyr fra Mission Øst styrker sundhed hos de mest sårbare armeniere i den krigstruede provins Nagorno-Karabakh.

Af Svend Løbner, journalist, september 2017

Hannibal blev ramt af snigskytter i Aleppo. Hans mor Tatevik viser skudhullet, der stadig gør ondt.

De syriske armeniere overlevede det armenske folkedrab for 100 år siden. Syrerne tog vel imod dem, men nu flygter armenierne igen. Denne gang fra krigen i Syrien tilbage til Armenien, hvor de får hjælp fra Mission Øst.

Nubarasjen, Armenien, 1998. Et barn spiser noget af den mad, som Mission Øst forsynede børnehjemmet med under de strenge vintre. Selv børn med små handicap – som skelende øjne – blev erklæret defekte og anbragt på et børnehjem uden håb om skolegang eller arbejde i fremtiden. Foto: Rachel Nicolas.

I 1990erne uddelte Mission Øst i flere år mad og varmt tøj, bl.a. på det armenske børnehjem Nubarasjen nr. 11. Men den sovjetiske tilgang til handicap lagde en tung dyne af mismod over alle armenske børnehjem. Ægteparret Jane og Dennis Loze besluttede at gøre noget ved det.

Af Line Højland, kommunikationsmedarbejder