Et liv efter mineulykken | Mission East

Et liv efter mineulykken23-årige Mateiciuc Ioan havde ikke andet valg end at tage arbejde i den nærliggende mine i en ung alder for at forsørge sine forældre og fire brødre.
 
En dag var Mateiciuc ved at reparere en lastbil, de brugte i minen. Bilen var hævet over jorden med sten og en træstamme. Mateiciuc lå under den. Det hele skete så pludseligt. Uden at vide det eller overhovedet tænke over, at der kunne ligge én under lastbilen, sparkede hans kollega til træstammen. I løbet af et sekund faldt bilen til jorden. Mateiciucs bækken var brækket og hans krop var fanget; halvdelen under og halvdelen uden for bilen. Det gennemtrængende skrig forskrækkede kollegaen så meget, at han faldt bevidstløs om. I en halv time lå Mateiciuc og råbte på hjælp. Endelig var der nogen, der hørte ham. Da en gruppe kolleger nåede frem til stedet, fandt de to mennesker liggende på jorden. Den ene fanget under bilen. Den anden død af et hjerteanfald.

På tærsklen til selvmord
Seks smertefulde år med operationer og genoptræning fulgte herefter. Det firma, Mateiciuc arbejdede for i minen, konkluderede, at han ikke havde fulgt sikkerhedsreglerne og derfor selv var ansvarlig for ulykken. Han modtog ingen erstatning eller økonomisk støtte til sin behandling.
Der stod han så; en 23-årig mand, alene uden penge og med en fattig familie, der ikke kunne forsørge en fysisk handicappet. Desperationen overvældede ham. Mateiciuc var på tærsklen til selvmord. Men han nægtede at lade smerten vinde over sig. Med tiden lærte han sig selv at gå med krykker ved at kaste sine ben fremad. Og med venners hjælp lykkedes det ham at få bygget et hus til sin nye familie.

Fuld af glæde trods situationen
I dag er Mateiciuc 42 år gammel. For 15 år siden giftede han sig med Ana, som lider af ledbetændelse i begge ben. Sammen har de seks børn mellem et og 13 år.
Mateiciucs ulykke plager ham dog stadig. Hans muskler på benene og bagdelen svinder ind, og derfor er sårene så dybe, at man kan se helt ind til knoglerne. Marius Rotar fra Mission Østs samarbejdspartner i Rumænien, er uddannet læge. Han har hjulpet Mateiciuc med en henvisning til den rette lægehjælp og sørger nu for, at han får alle de nødvendige behandlinger på hospitalet uden omkostninger. "Det er fantastisk at se en mand i denne situation med alle de problemer, han har, men stadig så fuld af glæde og håb i sit liv." Udover lægehjælpen forsyner Mission Øst og Solia Speranţei familien med kasser med mad, så den kan overleve.
 
Af Felicia Rotar, Solia Sperantei, Mission Østs partner i Rumænien.