Pressemeddelelse: Åben dialog med nordkoreanske myndigheder | Mission East

Pressemeddelelse: Åben dialog med nordkoreanske myndigheder


Children at orphanage in North Korea. They suffer from cronic malnutrition.

Trods de seneste måneders hårde retorik virker alt til at være, som det plejer, når man er inde i Nordkorea. Det erfarer generalsekretær i Mission Øst, Kim Hartzner.
 
Han er en af de første danskere, der har besøgt landet efter krisen for at besøge børnehjem og oversvømmelsesofre.

- Dialogen med de lokale myndigheder er åben og gennemskuelig. De virker oprigtigt interesserede i, at folk får det bedre og synes, det er sørgeligt, når folk lever under kummerlige forhold eller mister hus og hjem, fortæller Kim Hartzner, der kom hjem fra Nordkorea den 13. juli 2013.

- Når man har den menneskelige kontakt nede på jorden og får et måltid mad med dem, fortæller de om deres børn, hverdagen og om, hvordan de har det, siger han.

Mission Øst har siden 2011 uddelt nødhjælp til godt 50.000 mennesker og hjulpet med genopbygningen af 511 huse efter oversvømmelserne i provinserne Nordlige Pyongan og Sydlige Pyongan sidste år. Ved hvert besøg har Mission Øst haft adgang til at efterprøve fordelingen af nødhjælpen, fotografere lagerkort, lave interviews og foretage kontrolbesøg med kort tids varsel.

Mange mangler stadig mad
- Hjælpen, vi uddeler, når frem. Sidste sommer begyndte vi seks måneders uddeling af ernæringstilskud til 750 børn på tre børnehjem i byen Haeju efterfulgt af tre måneder med uddeling af proteinrige sojabønner. I løbet af denne periode har vi ved at måle og veje børnene kunnet se en markant forbedring i deres helbred, siger Kim Hartzner.

I november 2012 led fem procent af børnene på børnehjemmene af alvorlig og akut underernæring, men den seneste uges målinger viste ingen i denne kategori. Siden november 2012 er andelen af børn, som viste tegn på langvarig underernæring, hvilket vil sige, at de er for lave for deres alder, faldet fra 93 til 80 procent. Der er dog stadig 20 procent af børnene, som lider af moderat akut underernæring, og mange viser tegn på, at de mangler psykologisk omsorg og rokker derfor frem og tilbage for at stimulere sig selv.

- Trods den store nød, er det utroligt glædeligt at se, at det faktisk gør en forskel at hjælpe disse børn. Det er dog samtidig tragisk at tænke på de tusindvis, som ingen hjælp får. Og på hvor udsatte børnene er over for eksempelvis en dårlig høst og nedskæringer i madrationerne. Der er fortsat et meget stort behov for hjælp, understreger Kim Hartzner.

Det anslås, at på landsplan får flere end 25 procent af de nordkoreanske børn ikke mad nok. De er præget af langvarig underenæring og er lavere end normalt for deres alder.

Se de nye billeder fra Nordkorea og læs mere her 
 
For yderligere informationer ring til pressevagten på tlf. 20 44 76 42 eller skriv til miseast@miseast.org