Nu må de bo under en presenning | Mission East

Nu må de bo under en presenning


North Korean woman August 2012
North Korea emergency housing August 2012

Da vandet i den nærliggende bæk pludselig steg op til hustaget, måtte Chung Sun Hi og hendes mand flygte for livet.
 
Chung Sun Hi bor i landsbyen Ampo i det nordvestlige Nordkorea, og hendes hus var et af de utallige, som blev ødelagt under sommerens voldsomme oversvømmelser.
 
”Vi fik at vide, at der var risiko for oversvømmelser, men havde aldrig drømt om, at det kunne blive så slemt,” fortæller Chung Sun Hi, som den 29. juli 2012 måtte flygte op ad det nærliggende bjerg med sin mand, da vandet pludselig væltede frem.
 
Film: Mission Øst hjælper 11-årige Kang og mange andre ofre for oversvømmelserne 
 
Bækken ved siden af huset voksede kraftigt, så vandet nåede helt op til hustaget. Flere end 100 huse i landsbyen blev revet væk, og mange blev delvist ødelagt. Flere end halvdelen af landsbyens 230 hektar afgrøder blev skyllet væk.
Herefter måtte ægteparret flytte ind under en presenning og drikke vand fra bækken.
 
”Vi vil gerne bygge et mere sikkert hus på et mere sikkert sted længere oppe ad skrænten. Men vi har ikke byggematerialer nok,” forklarer Chung Sun Hi.
 
Vinteren nærmer sig 
De lokale myndigheder i landsbyen fortæller, at de hjemløse bor i telte, offentlige bygninger eller presser sig sammen i hinandens huse. Mange steder er vandforsyningen også blevet ødelagt. Vandsystemerne var i forvejen i dårlig stand, da mange af dem er fra 1970’erne, og det gør behovet for reparationer omfattende.
 
Mission Øst er i gang med at uddele byggematerialer til hjemløse som Chung Sun Hi, der har mistet alt. Det er afgørende, at hjælpen når hurtigt frem, fordi vinteren på disse kanter kommer med bidende kolde vinde, og børn og voksne derfor har svært ved at klare sig uden huse.
Ligeledes er Mission Øst ved at sørge for rent vand.
 
Hjælpen er nu begyndt at nå frem, og du kan se de opmuntrende billeder her
 
Mission Øst er en den eneste danske hjælpeorganisation, der har fået adgang til katastrofen i Nordkorea. Lige nu får ofrene nødhjælp, men Mission Øst ønsker også at arbejde langsigtet i landet. Det skal blandt andet ske ved at hjælpe med at forbedre landbruget, som hovedsageligt foregår ved håndkraft. Det vil være med til at afhjælpe den kroniske mangel på fødevarer, der bliver forværret, når katastrofer som de seneste oversvømmelser rammer.