Syrien: Fra bomberegn til dræbende kulde | Mission East

Syrien: Fra bomberegn til dræbende kulde


Syriens flygtningebørn lider i kulden.

For de syriske flygtninge, der har søgt tilflugt i Libanon, byder vinteren på endnu et mareridt. De værste snestorme i årtier har ramt Mellemøsten, og tusindvis af flygtninge mangler varme og husly. Mere end halvdelen af dem er børn.

Sneen begyndte at falde i Bekaadalen midt i december, hvor titusindvis af flygtninge fra Syrien lever i uformelle bosættelser, og temperaturerne daler til et godt stykke under frysepunktet om natten. Vinteren øger behovet for hjælp dramatisk. I det kolde og fugtige klima er især børn, ældre og svagelige særligt udsatte for luftvejs– og lungeinfektioner, som kan blive livstruende.
 
TO MÅNEDER I BESKYTTELSESRUM
Ismail og hans familie er nogle af de flygtninge, som har fået hjælp til at klare vinteren. Hjemme i Syrien ramte en bombe deres hus, og den syvårige søn, Akram, blev slemt forbrændt. I desperation gravede familien et beskyttelsesrum ud under murbrokkerne fra deres hjem, og i to måneder levede de i
denne hule. Under en kort pause i kampene kravlede familien ud fra deres skjul, og det lykkedes dem at få et lift og komme i sikkerhed i Libanon. “Da vi ankom til bosættelsen i Libanon, var vi ikke forberedte på vinteren, og vores største behov var ordentligt husly. Heldigvis modtog vi byggematerialer og tæpper.
Dagen efter begyndte det at regne, men vi var i stand til at dække vores telt og holde os tørre, og tæpperne har holdt os varme. Vi er meget taknemmelige for hjælpen,” siger Ismail.
 
MUDDER OVERALT
Flygtningelejrene bliver mudrede af regnskyl og smeltet sne. Der er hverken asfaltveje eller fortove, så mudderet trænger også ind i teltene og gør livet endnu mere snavset og trøstesløst end om sommeren.
“Da vi ankom til
bosættelsen i Libanon,
var vi ikke forberedte på
vinteren „

”Betingelserne for flygtningene er forværret om vinteren på grund af vejret, og fordi der er mangel på arbejde. Det er i forvejen svært for de syriske flygtninge at finde jobs. I forårs– og sommermånederne finder en del af flygtningene arbejde med at så og høste afgrøder. Men her om vinteren ligger dette arbejde stille, og det forværrer en i forvejen meget svær situation,” siger Megan Fraga, medarbejder i organisationen Medair i Libanon.
 
Vinternødhjælp til de mest sårbare

• Mission Øst støtter uddelingen af materialer til husly til 5.000 familier (ca. 34.000 personer), så de kan isolere deres bosættelser mod kulde, sne og regn. Der vil også blive uddelt 2.300 vintersæt med termiske gulvmåtter og sækkelærred til isolering.
• 700 af de mest sårbare familier i bosættelserne har modtaget komfurer og ekstra tæpper.
• 1.620 nyligt ankomne familier har fået tæpper, madrasser, køkkensæt og hygiejnepakker, samt særlige
forsyninger til kvinder og babyer til dagligesundhed og hygiejne.
I alt har mere end 1 million syrere søgt tilflugt i Libanon.
 
billedtekst; Manglen på arbejde betyder også, at familierne har endnu færre penge til mad, medicin, sæbe og tøj.
Hertil kommer behovet for bygge- og isoleringsmaterialer, samt tæpper, madrasser og brændeovne.