Skoler forbedrer livet for kvinder i Afghanistan | Mission East

Skoler forbedrer livet for kvinder i Afghanistan


Afghan girl holding schoolbook
Afghanske kvinder er fanget i en ond cirkel med høj dødelighed, dårligt helbred og isolation. Skal cirklen brydes, skal piger i skole. Men under halvdelen af alle piger kommer i skole i et land, hvor vilkårene for kvinder ikke har ændret sig meget efter Talebans fald.
 
Af Morten Østervang, journalist i Mission Øst
 
Syv-årige Mariam smiler genert, mens hun gemmer sig bag sin lille grønne læsebog, som hun bruger til at lære at læse Dari. Det sprog, der tales her i det nordøstlige hjørne af Afghanistan.

Mariam har endnu ikke burka på, som dækker både ansigt og krop på de lidt ældre piger i landsbyen. Men blot et tørklæde, der dækker det mørke hår. Hun har gået i skole i 54 dage og kan allerede læse lidt, fortæller hun, mens hun forsigtigt lægger bogen tilbage i sin taske, som hun har lavet af gamle juice-kartoner. Mariam er på vej til at blive én blandt de blot 15 procent afghanske kvinder, der kan læse.
 

Mariam sidder i et bart klasseværelse i en helt ny skole i landsbyen Khanaqa, der kigger ud over et langstrakt, bart bjerglandskab. For første gang nogensinde har landsbyen, der, ligger isoleret fra omverdenen, fået en skole, der er bygget af Mission Øst. Før gik drengene i teltskole, men Mariam er nu én af de nu 40 procent af afghanske piger, der går i skole. For blot får år siden kom ingen piger i skole under det fundamentalistiske Taleban-styre. 
 

 ”40 procent kan lyde af lidt. Men det er faktisk en positiv tendens, at så mange kommer i skole blot fire år efter Talebans fald. Men det vil tage årtier, før alle piger kommer i skole,” forklarer talsmand for UNICEF i Afghanistan, Edward Carwardine.  
 
Uddannelse kan bryde cirklen
Netop hvor vigtigt det er, at afghanske piger kommer i skole, understreges af afghanske kvinders helbredsstatistikker. Gennemsnitslevealderen for en kvinde i Afghanistan er 44 år. Dødeligheden for mødre én af de højeste i verden. At få piger i skole er den nøgle, der skal løse problemet, mener alle lige fra den lokale jordemoder til eksperter i UNICEF.
 
”Der er en direkte sammenhæng mellem kvinders helbred og deres uddannelsesniveau. Piger uden skolegang bliver gift tidligt. De bliver gravide i en alder, hvor deres krop ikke er klar til det. Og de ved ikke noget om hygiejne, eller om hvordan de skal tage sig af deres børn. Stort set alle kvinder har oplevet at miste et barn på grund af sygdomme, der kunne være undgået, hvis de havde haft den nødvendige viden. Det får de i skolen,” forklarer Edward Carwardine.
Attentater mod skoler
Uddannelse for piger er på dagsordenen hos den afghanske regering og internationale donorer. Alene i 2006 skal der bygges 2000 nye skoler, og uddannelse er ifølge forfatningen en universel rettighed. Men særligt i det sydlige Afghanistan er der stadig lokalsamfund, hvor ingen piger kommer i skole.
Mens der i de seneste måneder har været stigende vold og attentater fra Taleban og andre regeringsfjendtlige kræfters side, er også pigeskoler blevet ofre. 50 skoler er siden årsskiftet blevet angrebet af bomber eller raketter eller brændt ned. I 200 landsbyer er der på byens vægge blevet tegnet kraftige advarsler mod pigeskoler.
”Pigeskoler er et meget synligt bevis på den fremgang, der sker i Afghanistan. Og de er lette mål for dem, der modarbejder regeringen. Mange skoler lukker på grund af sikkerhedssituationen. Men heldigvis er mange forældre ivrige efter at få børnene tilbage i skole igen, men måske i skoler, der er lidt mindre synlige,” siger Edward Cawardine.
 

Se billeder fra Mission Østs arbejde med skoler i andre lande...