Tadsjikistan
Tadsjikistan

Fra borgerkrig til relativ stabilitet. Sådan har situationen i Tadsjikistan udviklet sig siden 1997, hvor Mission Øst begyndte at arbejde i landet.
Dengang var der et akut behov for at få uddelt fødevarer. I dag er der brug for langsigtet bistand. På trods af en lille forbedring i levevilkårene, anslås det dog, at 60 procent af den samlede befolkning stadig lever under den nationale fattigdomsgrænse.
Holdbar udvikling er vigtig
Mission Østs strategi i Tadsjikistan fokuserer på at forbedre levemulighederne for sårbare husholdninger og lokalsamfund med særlig vægt på at mobilisere lokalsamfundene og sikre deres selvforvaltning. For at det sker - og for at udviklingen er holdbar i længden - handler det nuværende program om at styrke civilsamfundets strukturer. Det kan eksempelvis være lokale organisationer og græsrodsinitiativer som kvindegrupper eller grupper for forældre til børn med handicap.
Mission Øst har taget en vifte af initiativer, som skal hjælpe lokalsamfundene til at løse problemer med fattigdom på en helhedsorienteret og integreret måde. Det gør Mission Øst blandt andet ved at støtte små landbrug, opbygge landbrugs-kooperativer, finde muligheder for nye indtægtskilder, etablere systemer til at sikre rent vand, forbedre hygiejnen gennem adfærdsændringer, effektivisere husholdningernes energiforbrug og forbedre brugen af alternative energikilder.
Katastrofer og børn med handicap
Et tæt samarbejde mellem forældre, lokale organisationer og myndigheder sikrer, at børn med handicap kommer ud af isolation i Tadsjikistan.
Af Line Højland, kommunikationsmedarbejder, september 2017
Tadsjikistan var hærget af borgerkrig, da Mission Øst første gang uddelte fødevarehjælp til tusindvis af mennesker i landet. Derefter fik befolkningen hjælp til at ernære sig selv. Og i år – 20 år efter – arbejdes der med vand, sanitet, hygiejne, hjælp til personer med handicap og forsvar for piger og kvinders rettigheder.
Læs, hvordan beboerne i den tadsjikiske landsby Veshist håndterer de oversvømmelser, der hvert år rammer dem.
Af Line Højland, kommunikationsmedarbejder, 3. juli 2017
”Defekte mennesker” – sådan opfattede man i Sovjetunionen personer med handicap. Den holdning er gået i arv i Tadsjikistan, den fattigste af de tidligere sovjetrepublikker, men Mission Øst arbejder på at ændre den.
Af Line Højland og Kim Wiesener, kommunikationsmedarbejdere