Bierne giver afghanske kvinder en chance | Mission East

Bierne giver afghanske kvinder en chance


Afghanske kvinder får nye muligheder gennem biavl

Qandi Gul er en af de flere hundrede afghanske kvinder, der i dag har et bedre liv på grund af biavl.
 
”Mine børn sagde til mig, at biavl var alt for svært – det ville vi aldrig kunne finde ud af,” fortæller Qandi Gul, der lever sammen med sin mand og deres to døtre i Afghanistans Takhar-provins.
 
Se kortfilmen: Kun to bistader kan redde liv
 
”Men sammen med de andre kvinder i landsbyen lærte Mission Øst os om bierne. Vi fik to bistader og udstyr og lærte, hvordan vi bruger slyngen til at udvinde honningen.”
 
Penge i fælles pulje
 
Qandi Gul og de andre kvinder har med hjælp fra Mission Øst og med tilladelse fra landsbyrådet startet en kvindegruppe, som mødes en gang om ugen. Ud over endelig at have nogen at tale med om deres bekymringer og problemer, har kvinderne startet en opsparing. Biavlen giver dem nemlig mulighed for at tjene deres egne penge, og en lille del af indkomsten bliver lagt i den fælles pulje.
 
Den kan de hver især låne af til eksempelvis medicin eller andre nødsituationer. Og med puljen som sikkerhed styrkes familiernes modstandsdygtighed, og landsbyens udvikling fremmes.
 
Qandi Gul er lykkelig for den chance, som kvindegruppen og biavlen har givet hende:
 
”Min familie og jeg samarbejder om bierne. Det gør mig så glad.” 
 
Honning og æg hjælper afghanske familier
 
I flere af de fattige afghanske landsbyer, som Mission Øst arbejder i, er der ikke tradition for, at kvinderne forlader huset
for at finde arbejde. Biavl og hønsehold derimod betragtes som en huslig opgave, som kan klares inden for hjemmets fire mure, og er derfor velegnet til at hjælpe familier med at skabe en tiltrængt ekstra indkomst. 
 
Se kortfilmen: Æg byttes for en bedre fremtid i Afghanistan
 
Flere hundreder afghanske familier har i løbet af de seneste få år fået råd til mad, tøj, medicin og skolegang til børnene på grund af honningen og æggene, som de sælger på det nærmeste marked.