Din enkrone er syv kroner værd | Mission East

Din enkrone er syv kroner værd


Mission Øst har bygget denne beskyttelsesmur, som sikrer landsbyen.
Muren har bragt håb til elever og lærere på den lokale skole.

Kender du et sted, hvor dine penge vokser til syv gange sin værdi?
 
Mens du læser dette, er der ved at blive bygget en mur i Afghanistan. Ikke langt derfra ligger en skole, hvor 1.100 afghanske piger og drenge fra tre fattige landsbyer lærer at læse og skrive, og hvor 24 lærere tjener til den løn, der skal forsørge deres familier.
 
Muren koster en del at bygge. Så hvorfor bruger Mission Øst ikke pengene på skolebøger eller tavlekridt? Hvad godt gør en bunke sten for børnene, der kunne købe utallige blyanter og regnehæfter for det samme beløb? Forklaringen er
ganske simpel og illustrerer på bedste vis det arbejde, der i stadig større grad bliver brug for i lande som blandt andet Nepal, Tadsjikistan og Afghanistan; det arbejde, der forebygger de voldsomme og tragiske konsekvenser af flere og flere naturkatastrofer som for eksempel mudderskred, jordskælv og oversvømmelser.
 
Vandet rykker tættere på
Skolen har kostet cirka en halv million kroner at bygge og ligger i provinsen Badakhshan, hvor befolkningen kæmper mod et stigende antal jordskred og oversvømmelser. Den nærliggende flod har i de seneste år ”spist” mere og mere af jorden, og vandet rykker tættere og tættere på skolen. Samtidig truer floden med at oversvømme de omkringliggende landbrugsmarker og ødelægge høsten.
 
Sker det en dag, at vandmasserne rammer skolen, vil oprydningsarbejdet, genopbygningen og erstatningen af ødelagte skolematerialer og afgrøder koste adskillige gange mere, end det vil koste at bygge en mur, der beskytter mod skaderne. For slet ikke at nævne de liv, der kan reddes.
 
Verdensbanken vurderer, at det koster syv gange mere at reagere på en naturkatastrofes ødelæggelser, end det gør at forebygge, inden den finder sted. For hver krone, som bruges til at bygge en mur i Afghanistan, er værdien langt større for den skole og de marker, der liggeri nærheden.