"Samfundet skal anerkende mit barn" | Mission East

"Samfundet skal anerkende mit barn"


Zara og pædagog

Interview med Karine Martirosyan, mor til syv-årige Zara, der er udviklingshæmmet og går på en rummelig skole i Jerevan. Zara bliver undervist i et målrettet pensum, som Mission Øst har udviklet. Karine er koordinator for forældrestøttegruppen. Det har givet Karin selvtilliden tilbage – og datteren har fundet glæden ved skolen.
Hvordan har skolen hjulpet dit barn?
Det har styrket hendes selvtillid. Da Zara startede i skolen, sad hun og græd. Ofte var jeg tæt på at tage hende ud af skolen. Hendes klasselærer overtalte mig til at have tålmodighed, så hun kunne tilpasse sig. Og det gjorde min Zara. De 3 første måneder var hårde. Hun har haft gavn af at være sammen med jævnaldrende og lært ved at iagttage dem. Hun lærer en masse ved at se snarere end gennem samtale. Nu nyder hun at lege med andre.

Hvad får Zara ud af det?
Hun lærer. Hun opnår de mål, som lærerne og jeg selv opstiller for hende. Hendes individuelle program er en succes, og hun elsker skolen.

Hvilket råd vil du give til forældre, som skal til at sende børn i skole?
Barnet hører til i børnenes verden. En del af den verden er skolen. Man må aldrig afskære barnet fra den, men hjælpe det med at finde sig bedst til rette. Jeg er forælder som dig. Jeg har de samme bekymringer og følelser. Fra det øjeblik vi får et barn med et handikap, begynder en kamp for at få samfundet til at værdsætte dit barn. Vi får at vide fra starten: Dit barn vil aldrig lære, lege og tale. Den opfattelse følger os overalt fra myndighederne, til skolen og videre igennem livet. Som forældre ønsker vi, at vores børn anerkendes som værdifulde mennesker, der fortjener kærlighed og omsorg.

Hvordan har støttegruppen hjulpet dig?
Alt, som virkelig har været brugbart for mig, har jeg lært i gruppen. Vi indså vores styrker og har lært at bruge dem. Dette program har forandret livet for mit barn og resten af familien. Nu ser vi vores datter som den største gave fra Gud.


Fra Mission Østs magasin, februar 2006