Hjælp flygtningeforældre med at forsørge deres børn | Mission East

Hjælp flygtningeforældre med at forsørge deres børnI Irak må forældre se passivt til, mens deres børn lider under krig. Brug FN’s globale forældredag den 1. juni til at sende dem en tanke eller helt konkret nødhjælp.

Forældre ønsker blot, at deres børn skal være glade og have det godt. Men i Mellemøsten må forældre se magtesløst til, mens deres børn lider.

På torsdag den 1. juni er det FN’s globale forældredag. En oplagt anledning til at sende forældrene og deres børn en tanke, en bøn og endda en konkret håndsrækning.

Jeg ved fra erfaring, at selv en lille gave kan gøre en kæmpestor forskel for irakiske familier, der lige nu opholder sig i flygtningelejre eller ufærdige betonbygninger, mens de er fordrevet fra hus og hjem af terrorister fra Islamisk Stat. Basal nødhjælp gør om muligt en endnu større forskel for familier i Mosul, der råber efter mad og vand, fordi de er afskåret fra alle fornødenheder, mens de er klemt i kampe om byens befrielse.

Jeg har selv været med til at uddele tæpper, madrasser, hygiejneartikler, køkkenudstyr, varmeovne og brændstof. Sammen med mad og vand betyder det alt for disse mennesker og viser dem, at der er nogen derude i den store verden, der kerer sig om dem. Hjælpen giver håb til forældre, der må udholde smerten ved at høre deres børn tigge om mad og vand – uden at kunne give dem noget. Det opmuntrer manden, der ser desperationen i sin kones øjne, og konen der frygter en snigende hårdhed i mandens blik.

Hvad skal de gøre? De er fanget i dødens skygge. Hver en lysstråle ufattelig dyrebar!

Det gælder Samira, der er flygtet fra Islamisk Stat med mand og tre børn over minerede marker. Frygten sidder stadig i kroppen, mens hun knuger børnene til sig i teltet i Daquq-flygtningelejren nær Kirkuk.

Det gælder Khalid som er svømmet over den brede Tigris-flod fra Vest- til Østmosul for om muligt at få noget mad med tilbage til sin familie, som er klemt i kampene mellem Islamisk Stat og de irakiske sikkerhedsstyrker.

De to navne er opdigtet, men de er virkelige mennesker som du og jeg, virkelige forældre, der som os herhjemme elsker vores børn og ønsker at de skal have det godt på alle måder. Men flygtninge og fordrevnes forhold er bare så forfærdelige, at vi danskere, ja verdenssamfundet som helhed må træde til med hjælp, så de kan bevare en lille smule værdighed ved at kunne række deres børn vand og mad, vaske dem og holde dem varme og så trygge som muligt midt i krigen.

Det er FN’s globale forældredag. Lad os sende kriseramte forældre og deres børn i Irak en tanke og gerne også en gave, der kan mærkes.

Kim Hartzner
Læge og generalsekretær for Mission Øs