Kvinder og børn befriet fra IS’ klør | Mission East

Kvinder og børn befriet fra IS’ klør


En gruppe kvinder og børn landede pludselig i den irakiske landsby, som Kim Hartzner besøgte for få dage siden. Kurdiske styrker havde netop befriet dem fra Islamisk Stat. Foto: Peter Eilertsen.
"Her sad muslimske kvinder og børn på den bare jord med deres få ejendele. Det blev en opfordring om at fortsætte vores indsats, fortæller Kim Hartzner fra Mission Øst. Foto: Peter Eilertsen.

En gruppe muslimske kvinder og børn blev befriet fra Islamisk Stat, mens Kim Hartzner fra Mission Øst besøgte Kirkuk i Nordirak. De – og mange andre - får nu hjælp til at klare den kommende vinter. Mission Østs kristne menneskesyn byder at hjælpe alle, uanset religion.

Krigen mod Islamisk Stat kom helt tæt på, da Kim Hartzner for få dage siden besøgte en landsby udenfor Kirkuk i Irak.

- Pludselig kom en lastbil og læssede en hel gruppe kvinder og børn af på jorden. De kurdiske styrker havde lige befriet dem fra Islamisk Stat, og nu sad de som i granatchok på jorden. Jeg har aldrig set noget lignende, fortæller Kim Hartzner.

Som læge og generalsekretær for den danske hjælpeorganisation Mission Øst er han vant til at se mennesker lide. Men igen blev han dybt berørt af, at se flygtninge være helt fortabte og dybt afhængige af hjælp. Og overrasket over, at IS også angriber og bortfører deres egne trosfæller, sunnimuslimerne.

- Her sad muslimske kvinder og børn på den bare jord med deres få ejendele. De havde stort ingenting med sig. Det var et forfærdeligt syn, men også en opfordring om at fortsætte vores indsats, fortæller han.

Den lille landsby Al Mahal ved Kirkuk ligger kun syv kilometer fra IS’ linjer. Her bor 202 muslimske familier i faldefærdige og ufærdige bygninger, hvor de finder ly for vind og vejr. De er alle flygtet fra IS’ terrorvælde og modtager nødhjælp fra Mission Øst. Og nu har de endnu flere fordrevne at tage sig af.

- Det er mennesker, som har mistet alt i flugten fra IS. Vi har givet dem ris, madolie og hygiejneudstyr. De har modtaget sæbe, desinfektionsmiddel, vanddunke og alt som er nødvendigt for at holde sig fri fra sygdom, fortæller Kim Hartzner.

Gruppen af forhutlede kvinder og børn på den bare jord viser det helt akutte behov for yderligere hjælp. Vinteren nærmer sig og flygtningene vil gå til i kulde og sygdom, hvis ingen griber ind.

- Alle de fordrevne sagde enstemmigt, at de har brug for tæpper og tøj og alt om kan bruges til at holde kulden ude. Vi må gøre endnu mere for disse tusindvis af mennesker, der lider som følge af krig og konflikt. De er flygtet fra konflikten, men lever stadig tæt op ad den. Deres liv er udsatte og afhængige af al den hjælp, vi kan give dem.

Mødet med de muslimske fordrevne ved Kirkuk viser, at Islamisk Stat end ikke tager hensyn til muslimske trosfæller, der blot afviger en smule fra deres version af Islam. Både kristne, yezidier og shiamuslimer bliver systematisk dræbt, voldtaget, bortført og fordrevet, hvor IS hærger. Og nu er også sunnimuslimer mål for bevægelsens terror.

Mission Øst arbejder ud fra det kristne livs- og menneskesyn og hjælper alle mennesker, uanset etnisk, religiøs, politisk og seksuel orientering.