Mission Øst: Tak til gavmilde danskere | Mission East

Mission Øst: Tak til gavmilde danskere


Alwin og søskende
Halef

Generalsekretær og læge Kim Hartzner er personligt overvældet af danskernes gavmildhed ved TV-indsamlingen søndag. ”Nu kan vi hjælpe kvinder og børn med at komme igennem traumer og yderligere 9800 flygtninge med at holde varmen i vinter”, siger han.

- Tak for alle bidrag – store og små – ved akutindsamlingen på DR og TV2 i søndags. Jeg er dybt rørt over danskernes gavmildhed, som de nu har vist i endnu en stor landsindsamling. Jeg er stolt over at være en del af en historisk tradition for at hjælpe mennesker i nød – helt fra redning af jøder under Anden Verdenskrig til et fortsat engagement i nødhjælp og udvikling i fattige lande.

Det siger Kim Hartzner, generalsekretær for Mission Øst, der er en af de 12 hjælpeorganisationer, der skal formidle de over 86 millioner kroner fra søndagens indsamling på DR og TV2 til flygtninge i og omkring Syrien. Mission Øst arbejder blandt syriske flygtninge og irakiske fordrevne i Nordirak.

- Med den del af pengene, som Mission Øst skal formidle, kan yderligere 9.800 flygtninge nu modtage mad og varmeapparater, termotæpper og petroleum til opvarmning. Og flere hundrede børn og kvinder, der har oplevet Islamisk Stats grusomheder, vil modtage hjælp til at komme sig over deres traumer og til at starte et nyt liv.

Og det er mennesker, der har oplevet de mest grusomme overgreb, fortæller Kim Hartzner:

- Disse mennesker flygtede alle sidste sommer, da Islamisk Stat begik et folkemord mod kristne og yezidier, der har boet i det nordlige Irak igennem 1.700 år. Alle overlevende nu er flygtet og bor i flygtningelejre - eller for 60 procents vedkommende i ufærdige betonbygninger og tynde sommertelte, fortæller Kim Hartzner.

Han har selv besøgt området fire gange gennem det seneste år, og mødet med de fordrevne har for altid ætset sig ind i hans bevidsthed. Han interviewede to familier, hvis historier gjorde dybt indtryk ved TV-indsamlingen søndag: historien om 14-årige Alwyn, der sad alene i et tyndt telt med fire søskende efter at IS havde myrdet børnenes forældre, mens de sov, og historien om Halef, der sammen med to sønner havde ligget nederst i en bunke af 70 lig og kun overlevet, fordi han og sønnerne havde ligget musestille i tre timer, mens IS-folkene gik omkring og skød på alt, der bevægede sig.

- Begge hovedpersoner har jeg selv mødt og interviewet, og de har chokeret mig for tid og altid, fortæller Kim Harzner, der nu glæder sig til at hjælpe endnu flere af den slags menneskeskæbner til at leve et tåleligt liv.

Mission Øst har medarbejdere udstationeret i Nordirak, hvor der nu er oprettet tre centre, hvor kvinder kan få hjælp til at bearbejde traumer og børn kan lege, tegne og forberede sig på at komme i skole. Det ene center ligger i befriede dele af Sinjar-området, hvor Islamisk Stat drev en halv million yezidier på flugt for et år siden.

Mission Østs medarbejdere kører ud i afsidesliggende landsbyer for at finde og hjælpe de flygtninge og fordrevne, der er mest trængende og ikke formår at flygte videre, fordi de er fattige, syge, ældre eller lider under et handicap.

- Danskerne stod sammen i søndags og viste, hvad der gemmer sig dybest nede i folkesjælen. Jeg er dybt imponeret og inspireret til at give den endnu et ryk i hjælpen til verdens nødlidende, slutter Kim Hartzner.