Præsident landet i Haiti | Mission East

Præsident landet i HaitiBas Vanderzalm, præsident for en af Mission Østs partnerorganisationer i Integral Alliance, landede i Haiti den 15. februar for at følge op på indsatsen blandt jordskælvsofrene. Her er hans personlige beretning fra den første dag:
 

 "Vi ankom til Port-au-Prince cirka klokken 15.30. Næsten med det samme tog vi ind til centrum af hovedstaden, hvor alt var jævnet med jorden på grund af jordskælvet. Det syn, der mødte os, kan ikke beskrives. Total ødelæggelse. Murbrokker overalt. Lugten af død stadig i luften.

Efter tre dage med officiel sorg over hele landet, hvor gaderne var tomme og kirkerne fyldte, er folk tilbage. Små markeder begynder at tage form. Langs med gaderne står folk og sælger helt basale ting som frugt, tøj og sæbe. Selv turist-boderne langs havnen er atter åbne – selvom ingen kommer for at købe.

Sådan er livet i Port-au-Prince. Et forsøg på at overkomme det ubeskrivelige ved at vende tilbage til hvad som helst, der føles hverdagsagtigt.

Flere overfald mod kvinder og børn
Vores hold af frivillige læger og sygeplejersker fortsætter med at behandle hundredvis af mennesker hver dag. De ser, hvordan folk bliver mere og mere syge, hvilket vi vidste ville ske for dem, der bor ude i det fri uden rent drikkevand, ordentlige sanitære forhold og mad.

Det bliver sværere at klare sig igennem. Der rapporteres om flere og flere overfald mod kvinder, inklusive voldtægt. Flere og flere af de børn, der kommer til hospitalerne har tegn på misbrug. I takt med at det indledende chok fortager sig, vokser tegnene på traumer.

En af de bedste koordinerings-indsatser
I går aftes var jeg med vores projektleder, Donnie Woodyard, til et koordinerings-møde for grupper af frivillige sundhedsarbejdere på den internationale kristne skole i Port-au-Prince. Skolens lille område flyder over med telte fra det amerikanske militær og hold af frivillige læger og sygeplejersker fra hele verden. Hver aften fortæller de ansatte på skolen, hvilke hospitaler og klinikker der har behov for hvad. Lederne af de frivillige hold prøver derefter at matche behovene med de læger, sygeplejersker og andre medicinske eksperter, de har til rådighed.

Under mødet lænede Donnie sig ind til mig og sagde: "Dette er en af de mest effektive koordinerings-indsatser i Haiti lige nu. De gør en kæmpe forskel her i landet."

Jeg er så glad for, at vi er her for at hjælpe. I ville være så stolte af vores frivillige. De lever og arbejder under meget svære betingelser. Her er hedt, dag og nat. Alt er sværere end normalt.

På torsdag sætter vi kurs mod Leogane, en by der ligger tæt på jordskælvets epicenter. Næsten 90 procent af husene i byen er ødelagte. Der er ikke mange andre, der hjælper der. Vi har et hold af frivillige, der plejer de syge, og jeg tror, at dette er et område, vi kommer til at arbejde i i meget lang tid fremover."

Flere historier fra Haiti:
662 liter vand i timen
"Vand er livline for 12.000 familier på kanten af overlevelse"

"I går var jeg død, men i dag er jeg i live"
Pakket ind i bandager, sulten og med smerter – men stadig med tommelfingeren i vejret
To skæbner på én madras
"Kan vi hjælpe?"
Frivillig læge rejste til Haiti – og reddede sin tantes liv