Debat på Folkemødet: ’IS brutale metoder minder om det armenske folkedrab’ | Mission East

Debat på Folkemødet: ’IS brutale metoder minder om det armenske folkedrab’


Kim Hartzner sammen med Armeniens ambassadør Hrachya Aghajanyan.

Armeniens ambassadør i Danmark medvirker ved Mission Østs højaktuelle debatarrangement i Menneskerettighedsteltet på Folkemødet på Bornholm torsdag eftermiddag den 11. juni.

Hvad er et folkedrab og hvilke langtidseffekter har systematisk udrensning af en hel folkegruppe på et lands folkesjæl?

Det vil deltagerne ved Mission Østs debatarrangement på Folkemødet på Bornholm torsdag den 11. juni kl. 17.30 få indblik i. Her medvirker Armeniens ambassadør i Danmark, Hrachya Aghajanyan, sammen med Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner. Religionskonsulent Mogens Mogensen, ph.d., er ordstyrer.

Erfaring fra Armenien og Nordirak

Mission Øst har arbejdet med nødhjælps- og udviklingsprojekter i Armenien i 24 år og er i dag dybt involveret i akut nødhjælp til kristne og yezidier i Nordirak, som er drevet på flugt af Islamisk Stat.

Hvordan kan verdenssamfundet og Danmark forhindre, at et folkemord som det armenske gentager sig?

For lige nu - mens vi markerer 100-året for det armenske folkedrab, hvor omkring 1,5 millioner mænd, kvinder og børn blev udryddet - bliver kristne, yezidier og shiamuslimer dræbt, voldtaget, kidnappet eller fordrevet af Islamisk Stat.

Har Danmark et ansvar for at hjælpe?

- Under det armenske folkedrab så det internationale samfund passivt til, mens et helt folk blev myrdet og fordrevet. I dag tøver verdenssamfundet igen, siger generalsekretær Kim Hartzner fra Mission Øst og opfordrer Danmark til både at anerkende det armenske folkedrab og tage den danske arv op ved at hjælpe alle dem, der bliver forsøgt udryddet, blot fordi de tilhører en bestemt etnisk eller religiøs gruppe.

- Når FN anerkender IS brutale fremfærd som folkedrab, bør Danmark så ikke være til stede i Syrien og Nordirak, hjælpe de allermest udsatte fordrevne og aktivt forhindre, at et nyt folkemord finder sted? spørger Kim Hartzner.

Piger sælges for en pakke cigaretter

Spørgsmålet er aktuelt i lyset af de seneste nyheder om, at terrorbevægelsen Islamisk Stat sælger teenagepiger for priser helt ned til en pakke cigaretter. FN’s særlige udsending for seksuelle overgreb i konflikter, Zainab Bangura, dokumenterer over for nyhedsbureauet AFP, at 100 yezidipiger blev lukket inde, afklædt, vasket og vurderet af en gruppe mænd fra Islamisk Stat. En pige blev voldtaget ved samme lejlighed.

Hvilke traumer efterlader det ikke i disse piger, deres familier og hele den forfulgte befolkningsgruppe? Hvad kan vi lære af tidligere folkedrab, og hvordan kan vi som danskere bedst hjælpe de forfulgte?

Velkommen til Mission Østs debatarrangement på Folkemødet på Bornholm torsdag den 11. juni kl. 17.30 i menneskerettighedsteltet på plads J35.