Pressemeddelelse: Det armenske folkedrab er en øjenåbner | Mission East

Pressemeddelelse: Det armenske folkedrab er en øjenåbner


Fordrevet af IS til Nordirak, men kunne stå vinteren  igennem med tøj og tæpper
Mission Øst hjælper børn med handicap i Armenien
Mission Østs medstifter René Hartzner deler nødhjælp ud i Armenien

Den 24. april mindes massakren på 1,5 millioner armenske mænd, kvinder og børn for 100 år siden. Markeringen bør ruske os vågne, så vi griber ind over for folkedrabet i Syren og Irak lige nu, mener Kim Hartzner fra Mission Øst.

For 100 år siden indledtes det armenske folkedrab. Men systematiske drab på civile mænd, kvinder og børn hører ikke kun fortiden til. Markeringen den 24. april bør åbne vores øjne for folkemord mod mindretal i Syrien og Irak i dag, mener Kim Hartzner, der er generalsekretær for Mission Øst. Hjælpeorganisationen arbejder bl.a. i Nordirak, Syrien og Armenien.

Den 24. april 2015 er det 100 år siden, en systematisk udryddelseskampagne blev indledt mod det armenske folk i Det Osmanniske Rige. Omkring 1,5 millioner mennesker mistede livet i perioden 1915-1918. Mænd, kvinder og børn blev skudt, hængt, druknet eller sendt i tusindvis på dødsmarcher i den syriske ørken.

100-årsdagen for det armenske folkedrab markeres verden over, og i Danmark holdes foredrag, koncerter og mindehøjtideligheder i hele landet. Også hjælpeorganisationen Mission Øst markerer dagen med en særindsamling til børn med handicap i netop Armenien.

Kender det armenske folk

Mission Øst har et førstehåndskendskab til det lidende armenske folk. Allerede i 1992 - efter Sovjetunionens sammenbrud og under krigen med Aserbajdsjan - sendte hjælpeorganisationen mad, medicin og hospitalsudstyr til Armenien. Mission Øst arbejder stadig i landet – i dag for at sikre basale menneskerettigheder til børn med handicap og deres familier.

Ud fra seks sundhedscentre bliver børn med handicap undersøgt og hjulpet til at leve et så normalt liv som muligt. Inkluderende undervisning er nu skrevet ind i den armenske skolelov, så landets lærerstuderende trænes i at inkludere børn med handicap i undervisningen.

Folkedrab foregår også i dag

Markeringen af det armenske folkedrab den 24. april giver anledning til at rette opmærksomheden mod det folkedrab, der foregår i Syrien og Irak lige nu. Religiøse mindretal som yezidier, kristne og shia-muslimer bliver systematisk fordrevet og dræbt af terrorbevægelsen Islamisk Stat alene på grund af deres religion og etniske tilhørsforhold. Alene i Irak er 2,1 millioner mennesker drevet på flugt.

- Under det armenske folkedrab for 100 år siden tøvede verdenssamfundet med at gribe ind. Det må ikke ske igen, siger generalsekretær Kim Hartzner.

Markeringen af det armenske folkedrab kan blive mere end en mindedag, pointerer han.

- Jeg håber, at markeringen vil ruske os vågne og åbne vores øjne for de uhyrligheder, som sker i Mellemøsten lige nu og som både EU og FN anerkender som folkedrab. Samtidig håber jeg, rigtig mange vil bidrage til særindsamlingen til de børn, der er Armeniens fremtid.