Beretning fra et samfund af fordrevne | Mission East

Beretning fra et samfund af fordrevne


Kim Hartzner besøgte bl.a. denne kristne familie, der er flygtet fra IS
Familierne blev forsynet med vintertøj, så de kan holde varmen
Uddelingen af tæpper foregår fra en stor lagerhal
Det gør Mission Øst i Nordirak

I slutningen af november var generalsekretær Kim Hartzner i Dahuk-provinsen i Nordirak, hvor han mødte nogle af de fordrevne, Mission Øst hjælper.

Af Kim Hartzner, læge og generalsekretær i Mission Øst

På min tur fik jeg lejlighed til at få indblik i de forhold, de fordrevne lever under og høre deres  beretninger. Det var en tur fuld af indtryk og næsten mere, end jeg kunne rumme.

Ubeskyttede i vinterens kulde 

Sneen er kommet til de kurdiske bjerge, og flere af de fordrevne, jeg mødte, lever i sommertelte, hvor vandet driver ind, når det regner. Andre har søgt tilflugt i ufærdige bygninger, hvor de nogle steder har tildækket vindueshullerne med plastic; andre steder har det ikke været muligt, og der er helt åbent for den kolde vind. Dem, jeg mødte, for- talte mig, at det eneste, de ønsker lige nu, er at kunne holde varmen og sørge for deres børn.

En trøst i grusomhederne

Jeg var med Mission Østs dedikerede team af nødhjælpsarbejdere ude og dele vintertøj og varme tæpper ud til 400 familier. Vi fulgtes med nogle af de fordrevne hjem i deres ufærdige betonbygninger. Det var en fantastisk trøst at se dem tage dette vintertøj på midt i erkendelsen af, at det er de samme mennesker, som for blot tre måneder siden flygtede over Sinjar-bjerget og var vidne til kidnapninger, nedskydninger og andre grusomheder begået af terrororganisationen Islamisk Stat.

Så sine onkler blive skudt

Jeg talte blandt andet med drengen Sevan på 13, der var med sine onkler ude og vogte får, da Islamisk Stat kom. Det lykkedes Sevan at slippe væk sammen med sine forældre, men fra bjerget så han, hvordan IS skød alle mændene, hvor hans onkler var blandt. Alligevel har han håbet i sig og tror på, at han vil være tilbage i Sinjar til næste år.

Hjælpen haster

Mission Øst har indtil videre hjulpet mere end 10.000, og vi håber at nå 20.000 inden årets udgang.  Halvdelen af alle de 430.000 fordrevne i det område, Mission Øst arbejder, bor under forhold, der ikke er egnede til vinterkulden. Det haster med at få hjælpen frem, og Mission Øst gør alt, hvad vi kan for at hjælpe så mange som overhovedet muligt.

Hør Kim Hartzner fortælle mere om livet blandt de fordrevne på facebook.com/missionoest