Et chokerende møde | Mission East

Et chokerende mødeI efteråret besøgte jeg de syriske flygtninge i Libanon sammen med Mission Østs armenske landechef Raffi Doudaklian, som selv er fra Libanon og derfor taler både armensk og arabisk. Besøget rørte mig dybt. Jeg var i chok længe efter, at jeg igen var kommet hjem.

I foråret 2013 besluttede Mission Øst at støtte ofrene for borgerkrigen i Syrien. Mission Øst hjælper alle flygtninge fra borgerkrigen i Syrien uanset race og religion. Da Mission Øst har mange års erfaring i at arbejde med armeniere og et solidt netværk i denne befolkningsgruppe, har vi valgt også at støtte nogle af de armenske organisationer, der hjælper flygtninge.

Da vi ankom til Beirut, blev jeg klar over, at ud over de mange tusinde flygtninge, som strømmer til de uofficielle flygtningelejre i blandt andet Libanon, er Syriens etniske og religiøse mindretal i en særlig farlig situation.
Det gælder blandt andet de kristne armeniere, som i næsten hundrede år har boet i Syrien efter den tyrkiske massakre under Første Verdenskrig i 1915. Nu er de igen på flugt, og også denne gang er de i fare for at blive myrdet i ly af den større krig.

Rædslerne i Aleppo

I en lille lejlighed i Beirut mødte jeg en armensk familie på 11 mennesker, som fortalte mig om de rædsler, de havde oplevet i deres hjemby Aleppo i Syrien. En ældre kvinde fortalte om en ung pige fra deres nabolag, som var blevet voldtaget, tvunget til at sluge sit kors og til sidst var blevet dræbt. Efter den historie turde familien ikke længere gå ud, og til sidst lykkedes det dem at flygte til Libanon.

Det vurderes, at cirka halvdelen af Syriens 150.000 armeniere stadig er i landet, de fleste i byen Aleppo, der lige nu er belejret af oprørsstyrkerne. Det betyder, at armenierne er fanget. Hvis byen falder, er der overhængende fare for, at vi bliver vidne til endnu en omfattende massakre på verdens ældste kristne folk. 

Et lys i mørket

Under mit besøg i Libanon besøgte jeg også børnehjemmet Fuglereden, som danske Maria Jacobsen grundlagde, da hun for snart 100 år siden reddede tusindvis af armeniere fra døden. Børnehjemmet fungerer stadig og er sammen med Maria Jacobsens gerning et bevis på, at det nytter at hjælpe.

Af læge Kim Hartzner, generalsekretær i Mission Øst