Armans nye verden er fuld af tal og farver | Mission East

Armans nye verden er fuld af tal og farver


Arman med farverigt legetøj

"Det var en enorm følelse af afmagt, der skyllede ind over mig, da jeg første gang mødte ti-årige Arman og hans familie og lyttede til deres historie. At opleve en nød, der er så uforskyldt og som i den grad kan ødelægge en hel families liv… det er barskt at være vidne til," fortæller Kim Hartzner, generalsekretær i Mission Øst.

Arman blev født med navlestrengen rundt om halsen og var nær blevet kvalt. Senere fik han en betændelse i navlen samt lungebetændelse. Alligevel kom han ikke på hospitalet de første tre måneder. Familien havde ikke råd.

Armans far forlod dem for syv år siden, og nu lever de fem familiemedlemmer i en etværelses lejlighed af Armans invalidepension samt bedstemoderens pension og indkomst på i alt sølle 1.100 kr. om måneden. Vel at mærke i et land, hvor mange fødevarer koster det samme som i Danmark.

Armans mor, Alvard, vil rigtig gerne finde et arbejde. Men hun har ingen uddannelse, og det gør det meget svært.

Kender ikke forskel på blå og grøn
Alvard har solgt nogle af sine husholdningsapparater for at få råd til den allermest nødvendige hjælp til sin søn. Men på grund af manglende behandling er Arman i dag meget aggressiv og kommer let op at slås. Både derhjemme og i skolen er han svær at omgås. På grund af sin opførsel og sit handicap er Arman hele sit liv blevet betragtet som et menneske, der ingen chance har for at vokse op og blive til noget.

"Der er formentlig aldrig nogen, der har gjort sig den ulejlighed at gøre noget for ham. Der er aldrig nogen, der har taget ham alvorligt, lært ham at kende forskel på rød, grøn og gul og lært ham at tælle til 1,2,3…," siger Kim Hartzner.

"Arman er et offer. Et offer for en oldgammel tænkemåde, som øjeblikkeligt har kasseret ham som menneske. Bare fordi han ikke er som alle andre."

I snart et halvt år har Arman nu fået hjælp på Center for Udvikling og Genoptræning af Børn, som Mission Øst har etableret. På centret hjælper psykologer og adfærdseksperter ham med sin aggressivitet. Og måske om ikke så lang til vil den ti-årige dreng også være i stand til at tælle og kende forskel på farverne.

Fra Mission Østs blad, september 2008

Download bladet her

Få Mission Østs blad gratis med posten