En glemt katastrofe i et glemt land | Mission East

En glemt katastrofe i et glemt landI Tadsjikistan fik voldsomme regnskyl sten og mudder til at vælte ned over bjergene og ødelagde huse, marker og veje. Mission Øst hjælper de mest udsatte i landet, bl.a børn med handicap, og går nu ind i landsbyerne med nødhjælp.

Ved du, hvor Tadsjikistan ligger? Har du for nylig hørt om det mudderskred, der ødelage over 100 huse?

Nej, vel?

De store katastrofer tager opmærksomheden, og det er berettiget. Men for det enkelte offer har krigen, oversvømmelsen eller jordskælvet katastrofale følger.

Og sådan er det lige nu for befolkningen i den tidligere sovjetrepublik Tadsjikistan nord for Afghanistan.

Den 11. maj 2016 fik voldsomme regnskyl bjergenes floder til at løbe over deres bredder og rev store klippeblokke løs og sendte dem ned over adskillige landsbyer og begravede husene i sten og mudder.

Dagen vil for altid være mejslet ind i befolkningens hukommelse. I en bjerglandsby 40 kilometer øst for byen Penjikent væltede vand og mudder ned over husene. En ung mand styrtede hen til et hus for at redde et ældre ægtepar, og inden han selv nåede at redde sine vigtigste dokumenter, strømmede vand mod ham fra alle sider og skyllede ham ned ad bjerget og tog hans liv. 37 familier fik deres ejendomme og køkkenhaver ødelagt. Værdifulde ejendele er skyllet bort og begravet for altid. I en by som Penjikent er der revet over en meter af grundterrænet, og andre steder, hvor muddermassen er stoppet, er gadeniveauet steget med flere meter.

Mission Øst er til stede i landet og deler nu nødhjælp i form af madrasser og hygiejneartikler til seks af de hårdest ramte landsbyer uden for Penjikent. Mission Øst har arbejdet i landet siden 1997 og hjælper nogle af de mest sårbare befolkningsgrupper.

Mudderskredet har bl.a.påvirket de svageste af de svage i samfundet: Børn med handicap. Det er disse familier, Mission Øst især retter hjælpen til. I Tadsjikistan arbejder Mission Øst til daglig i såkaldte ”legehjørner” hvor børnene kan komme og lege og lære. Mission Øst har også oprettet rehabiliteringscentre, hvor børnene kan modtage lægehjælp og genoptræning.

Når en katastrofe rammer Tadsjikistan, bliver befolkningen dobbelt ramt. Det anslås, at 60 procent af den samlede befolkning lever under den nationale fattigdomsgrænse. Derfor hjælper Mission Øst også befolkningen med at finde nye indtægtskilder og støtter især kvinder til at lære at sy og væve, så de derved kan tjene penge til deres familie.