Gør som Tyskland - Anerkend det armenske folkedrab | Mission East

Gør som Tyskland - Anerkend det armenske folkedrabSverige har gjort det. Europaparlamentet gjorde det for længe siden. Og forleden anerkendte Tyskland det armenske folkedrab. Hvorfor er Danmark så fodslæbende i denne sag?, spørger Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner i sagens udgave af dagbladet Politiken.

”Den tyske forbundsdag har netop vedtaget en resolution, der anerkender det armenske folkedrab. Vores nabo mod syd tilslutter sig en lang række lande, der anerkender, at op mod 1,5 millioner armeniere blev systematisk udrenset af Det Osmanniske Rige i 1913-15. Men Danmark halter bagefter og har endnu ikke som broderlandet Sverige vedtaget en resolution om, at folkedrabet mod armenierne fandt sted. Det er en skændsel.”

Sådan begynder et indlæg af Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner i Politiken mandag den 6. juni.

Han fortsætter:

”Jeg ved ikke, hvad der holder den danske regering tilbage? Tyrkiske protester, måske. For det var ungtyrkerne, der drev armenierne ud til den visse død i den syriske ørken. Men sandheden må være vigtigere end politiske hensyn. Anerkendelsen er vigtig for retsfølelsen. Og første skridt til ikke at gentage historiske fejl er at anerkende historiske fakta.” skriver Kim Hartzner og oplister en række prominente personer, som dokumenterede folkedrabet:

Den samtidige amerikanske ambassadør i Osmannerriget, Henry Morgenthau, havde direkte kontakt til de ungtyrkiske ledere: ”Da de tyrkiske autoriteter gav ordre til disse deportationer, gav de en dødsdom til en hel race; det forstod de udmærket, og i deres samtaler med mig gjorde de ingen særlige forsøg på at skjule det faktum", skriver han ifølge Folkedrab.dk.

Også danskere var vidner til folkedrabet. Den danske ambassadør i Konstantinopel, Carl Ellis Wandel, udarbejdede under 1. Verdenskrig flere hundrede rapporter til daværende udenrigsminister, Erik Scavenius. Rapporterne omhandlede bl.a. de overgreb, der blev begået mod armenierne.

Selv hovedmanden bag det moderne gennembrud i litteraturen herhjemme, Georg Brandes, forsøgte i en artikel fra 1900 at gøre opmærksom på de overgreb, der allerede i 1890’erne fandt sted mod det kristne mindretal.

De to danske missionærer Karen Jeppe og Maria Jacobsen skjulte og plejede de syge og udhungrede armeniere. Maria Jacobsen skriver ifølge Folkedrab.dk i sin dagbog: ”[At] de tilbageblevne Armeniere vil snart Uddø er tydeligt. Regeringen vil intet give dem, hverken Føde, Klæder eller Huse…”

”Hvad skal vi med mere? Hvad holder regeringen tilbage?”, spørger Kim Hartzner i debatindlægget. ”Hvorfor ikke følge de snesevis af lande, som anerkender det historiske faktum, at det var et regulært folkedrab, da ungtyrkerne udryddede de armenske kristne i Osmannerriget?”

”Hvorfor er regeringen så fodslæbende i denne sag? Lad os dog følge Sverige og senest Tyskland i anerkendelsen af det armenske folkedrab. Det er jo de lande, vi oftest sammenligner os med.” slutter han

Indlægget inspirerede tydeligt dagens lederskribent, som på forsiden af Politiken opfordrede det danske folketing til at anerkende det armenske folkedrab.