Nødhjælp til flygtninge ved krigszone | Mission East

Nødhjælp til flygtninge ved krigszone


De flygtede yezidier bor i tynde telte tæt på IS-kontrollerede områder. Mission Øst hjælper dem med hygiejneudstyr og brændstof til varme og mad, mens de håber på at kunne vende hjem. Foto: Peter Eilertsen/Mission Øst

Flere hundredetusinde yezidier flygtede hen over Sinjar-bjerget fra Islamisk Stat for et år siden. Nu er 25.000 af dem vendt tilbage til bjerget i håb om, at IS-kontrollerede byer i dalen snart bliver befriet. De får hjælp fra Mission Øst til at klare vinteren.

- Vi står på toppen af Sinjar-bjerget og kan kigge lige ned i dalen til byer, der stadig er under Islamisk Stats terrorvælde. På bjerget bor omkring 25.000 yezidier i tynde telte. Det er grufuldt og tankevækkende, men fantastisk, at vi kan hjælpe de mange familier.

Det fortæller generalsekretær Kim Hartzner fra Mission Øst ved et besøg på Sinjar-bjerget, hvor hundredtusinder overlevende yezidier flygtede fra Islamisk Stats myrderier for et år siden. Nu er 25.000 vendt tilbage til bjerget bog lever tæt på grænsen til IS-kontrollerede områder. Mission Øst har allerede hjulpet flere tusind med husly og hygiejne.

En tredjedel af de hjemvendte yezidier har modtaget presenninger, træ og værktøj, så de kan dække sig ind så godt som muligt. De har også modtaget hygiejneudstyr i form af sæbe, shampoo, tandpasta, tandbørste, desinfektionsmiddel, håndklæder og vanddunke, samt solcelleskærme, der leverer strøm til lys i mørket.

- Nu står vinteren for døren og det, de alle sammen råber efter, er varmeovne og brændstof. Det vil Mission Øst dele ud til dem de kommende måneder, så familierne kan overleve vinteren, fortæller Kim Hartzner.

- Vi vil hjælpe dem til at klare sig, så de ikke skal flygte igen. De har mistet alt og som har brug for al den hjælp, vi kan give dem. De håber alle sammen, at IS bliver drevet tilbage, så hele området bliver befriet og de kan genopbygge deres tilværelse dér, hvor de er flygtet fra.