Varazdat beviste, at de andre tog fejl af ham | Mission East

Varazdat beviste, at de andre tog fejl af ham


Varazdat sammen med sine venner i skolen

I Varazdat Iritsians landsby var der ingen, der syntes, han havde nogen værdi. Den 17-årige Varazdat er mentalt retarderet og lam i højre side af kroppen. Borgmesteren, byens ældre, ja selv hans bedstemor troede ikke på, at han nogensinde ville være andet end en belastning. I dag har han bevist, at de tog fejl.

Varazdat er 17 år gammel. Sidste år, i en alder af 16, modtog han undervisning for første gang i sit liv. Og en helt ny verden åbnede sig for ham.
Selvom bedstemoderen var imod at bruge penge på at sende Varazdat til hovedstaden Jerevan, indmeldte hans forældre ham på Skole nr. 17, som Mission Øst støtter.
Da Varazdat begyndte på skolen, var han genert, bange og reserveret.
"Han var socialt handicappet," fortæller skolelederen, Amalia Autjunjan.
"Det var meget svært for ham at vænne sig til at være sammen med de andre børn i skolen, fordi han havde levet i isolation i hjemmet så længe."
I Armenien er det ikke usædvanligt, at forældre gemmer deres handicappede børn væk derhjemme, fordi resten af samfundet fortæller dem, at de ikke er noget værd.

Varazdat havde aldrig lært at spise ordentligt. Han kunne ikke selv klæde sig på. Og han kunne ikke kende forskel på ganske almindelige hverdagsting.
I dag, kun ét år efter, har Varazdat vist store fremskridt. Fagligt er han allerede på niveau med eleverne i fjerde klasse. Han kan fortælle historier ved hjælp af billeder, og han kan kende forskel på ting som venner, lærere, restaurant og spisestue, hvilket han ikke kunne før. I dag forstår han koncepter, og han genkender billeder og materialer.
Han kan selv spise med ske, drikke af et glas, og tage tøj på. Selvom han stadig ikke er så god til at skrive, kan han holde på en pen, og det er en stor sejr for ham.
På bare ét år har Varazdat fået et helt nyt liv med venner og lærere, der ser hans potentiale. Selv er han ikke i tvivl om, hvad han vil bruge det til.
"Jeg vil være læge," slutter han.

Varazdat er hjulpet under Mission Østs projekt "Mod Uddannelse for Alle", der blandt andet er støtte af Danida - læs mere i Mission Østs blad, der udkommer i maj