Rosanna bryder med tabu-belagt sygdom | Mission East

Rosanna bryder med tabu-belagt sygdom


Rosanna (til højre) står sammen med Anahit fra hiv-organisationen PPAN.

Rosanna vidste, at der var noget alvorligt i vejen med hende, da venner og slægtninge pludselig begyndte at sende blomster. Men hvad var det, hendes familie og læger ikke ville fortælle?
 
Rosannas historie begynder i 1999, da hun som 24-årig gifter sig med sin kæreste. To år efter føder hun en sund og rask datter, Kristina. Livet ser lyst og lykkeligt ud for den lille familie, der flytter til Rusland nogle få måneder efter for at bo og arbejde.

”I Rusland blev jeg først forkølet, og siden udviklede det sig til en lungebetændelse, som jeg ikke kunne slippe af med. På det tidspunkt havde jeg aldrig haft problemer med helbredet, så jeg forstod ikke, hvordan jeg kunne være syg i så lang tid,” fortæller Rosanna.
 
 
Familien eller stofferne
 
For at gøre alting værre finder hun ud af, at hendes mand tager stoffer, og da familien efter tre et halvt år flytter tilbage til Armenien, giver hun ham et valg.
 
”Jeg ville ikke forlade ham. Men jeg ønskede heller ikke, at min datter skulle se sin far sådan her. Han måtte vælge mellem os eller stofferne.”
 
 
Sygdommen vender tilbage
 
”Min mand lovede at holde op med at tage stoffer,” fortæller Rosanna.
 
”Men efter et stykke tid forlod han os alligevel.”
 
Rosanna flytter hjem til sine forældre sammen med datteren. Livet går videre, og Kristina starter i skole. Men Rosanna bliver pludselig syg igen. Hun er så svækket, at hun ligger på sofaen hele dagen og kun rejser sig for at hente sin datter fra skole.
 
 
Temperatur på 40 grader
 
”Jeg gik til lægen, som tog en blodprøve og røntgenbilleder af mine lunger og sagde, at alt så fint ud. Så fik jeg et komplet helbredstjek, men stadig uden at finde en grund til, hvorfor jeg var så afkræftet.”
 
Rosanna bliver sendt til en specialist i intern medicin. Han giver hende et antibiotikum, men det gør blot alting værre. Hendes temperatur stiger til 40 grader, og i tre måneder kan hun knapt nok rejse sig fra sengen.
 

Sandheden kommer frem

”Efter tre måneder med forskellig medicin tog mine forældre mig med til en klinik for folk med blodsygdomme, og i en hel uge tog de prøver og undersøgte mig. Da diagnosen lå klar, var der ingen, der fortalte mig, hvad jeg fejlede,” husker Rosanna.

”Pludselig begyndte mine venner og slægtninge at sende blomster. Og så vidste jeg, at noget var galt.”
 
 
Smittet på grund af stofmisbrug
 
Rosanna beder sine forældre om at fortælle hende sandheden. De siger til hende, at hun er hiv-positiv.
 
”I det øjeblik var min datter det eneste, der gav mig lyst til at fortsætte livet.”
 
I Armenien er hiv og aids forbundet med så meget skam, at mange hellere vil risikere at smitte deres familie end at fortælle sandheden om deres tilstand. Men det er slet ikke sikkert, at Rosannas mand vidste, at han bar virusset, som han højst sandsynligt har fået på grund af sit stofmisbrug.
 
 
Rosanne hjælper nu andre
 
På det nationale aidscenter, der også modtager støtte fra den pulje, som Mission Øst forvalter en del af, begynder Rosanna på en antiretroviralbehandling, der holder hiv-virusset i skak.
 
”Jeg havde det ikke godt med at blive set på aids-centret. Jeg skammede mig. Og det kom fuldstændig bag på mig, at mine forældre stadig ville se mig, og at de ikke skammede sig over mig,” indrømmer hun.
 
 
”Men medicinen hjalp, og de ansatte opfordrede mig til at søge arbejde hos en organisation, som hjælper mennesker, der er smittet med hiv.”
 
 
Datter giver styrken
 
Siden 2009 har Rosanna derfor været ansat hos PPAN, der modtager støtte gennem Mission Øst. Her oplyser hun andre smittede om deres rettigheder og vejleder dem i juridiske sager.
 
”Min datter holder mig oppe – og dét at kunne hjælpe andre, der er i samme situation som mig,” siger hun.