Når en krone om ugen gør en verden til forskel | Mission East

Når en krone om ugen gør en verden til forskel


Maidagul og hendes familie har stor hjælp af selvhjælpsgruppen

En krone om ugen. For de fleste danskere kan det knapt købe en sukkerknald til kaffen, men for 42-årige Maidagul fra Afghanistan er det beskedne beløb symbolet på en bedre fremtid.

Maidagul er mor til tre drenge og fem piger, og hun stammer fra en lille landsby i Afghanistans nordlige Takhar provins.
”Vi lever af min mands løn, og før var jeg helt afhængig af ham, for jeg ejer ikke noget jord og har ikke min egen indtægt,” siger Maidagul, der, som de fleste andre kvinder i Takhar provinsen, har meget begrænsede skolekundskaber. Hun har lært at læse lidt, men hun kan ikke skrive.

Akutte behov og langsigtet hjælp

For at hjælpe Maidagul og de andre kvinder i hendes område startede Mission Øst selvhjælpsgrupper, som skulle give kvinderne mulighed for at låne penge til mad, medicin og skolebøger og andre akutte behov og på lidt længere sigt til at lave små forretninger og forbedre deres indtægter og dermed bidrage til deres familier og udviklingen i landsbyen.

De sparer op i fællesskab 

For at få lov til det måtte Mission Øst først overbevise de lokale embedsmænd om ideen. Heldigvis kunne mændene også se, at selvhjælpsgrupperne ville være gode for lokalsamfundet, og kvinderne fik lov til at gå gang. I starten var kvinderne ikke sikre på, om selvhjælpsgrupperne ville virke, for i Afghanistan er man ikke vant til, at kvinder fra forskellige familier kan mødes og gøre noget sammen. Men efter de første orienteringsmøder og undervisning i, hvordan man sparer op i fællesskab, lykkedes det at få kvinderne
i gang.

”Nu sparer vi 10 afghani op om ugen (lige knap en krone, red.). Før i tiden gennemlevede min familie mange svære situationer og ledmeget, fordi vi ingen penge havde.

De traditionelle måder at støtte hinanden på virker ikke længere. Der er ingen, som hjælper andre, med mindre de har personlig fordel af det, og ingen stoler på dig, hvis du ikke tjener penge,” siger Maidagul.

Hjælp til lægebesøg

Maidagul har oplevet på sin krop, hvordan selvhjælpsgruppen har stillet hende og hendes familie bedre.
”For nogle måneder siden havde jeg nogle meget voldsomme smerter og måtte tage til lægen. Det kostede 7000 afghani (675 kr.),” fortæller Maidagul. Familien havde ingen penge, så de spurgte naboen, om han ville købe deres to geder. Men han ville kun give 6000 afghani. ”I stedet lånte jeg 7000 afghani fra selvhjælpsgruppens fælles opsparing, brugte pengene på min behandling og fik det meget bedre.

Bagefter tog min mand vores geder med til markedet i provinshovedstaden Taloqan og solgte dem for 10.000 afghani, så vi kunne betale selvhjælpsgruppen og beholde lidt penge selv. Med medlemsskabet af selvhjælpsgruppen er vi ikke så sårbare som før i tiden,” siger Maidagul.

Et sted at mødes

Udover at tilbyde økonomisk hjælp fremhæver Maidagul, at selvhjælpsgruppen også har givet kvinderne mulighed for at komme væk hjemmefra og diskutere sociale spørgsmål og andre vigtige emner, som hvordan de kan tjene til dagen og vejen. Derfor er Maidagul optimistisk omkring fremtiden for sig selv og sin familie.